Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ TABATA

To πρωτόκολλο Tabata-που οφείλει το όνομα του στο Ιάπωνα Izumi Tabata- είναι ένα σύντομο και επίπονο πρόγραμμα διαλειμματικής άσκησης που έχει σαν στόχο του το μέγιστο δυνατό κάψιμο λίπους σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα και να βελτιώσει τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια ικανότητα του αθλούμενου.

Το πρόγραμμα πάει ως εξής:

-κάνεις μια προθέρμανση περίπου 5'
-σπριντάρεις για 20".Μπορείς να τρέξεις έξω ή να το δοκιμάσεις σε ποδήλατο ή ελλειπτικό(δύσκολο σε διάδρομο).Ακόμη μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει βάρη,πουσάπς κλπ.
- ξεκουράζεσαι για 10"
- επαναλαμβάνεις αυτόν τον κύκλο για άλλες 7 φορές- σ'ένα σύνολο 4' άσκησης
-και τέλος κάνεις άλλα περίπου 5' αποθέρμανση

Έχει αποδειχθεί ότι το πρωτόκολλο Tabata βελτιώνει τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια ικανοτητα

Έχω ασχοληθεί με το πρωτόκολλο Tabata και σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ απαιτητικό και επικίνδυνο και απευθύνεται μόνο σε πολύ καλογυμνασμένους ανθρώπους.

Αν ανήκετε σ'αυτή την ολιγομελή ομάδα τότε welcome aboard!Αν όχι τολμήστε μεν αλλά πολύ σταδιακά.

Nομίζω όμως ότι είναι καθήκον μου να σας προϊδεάσω για ορισμένους περιορισμούς και κινδύνους.


Περιορισμοί και κίνδυνοι σχετικά με το πρωτόκολλο Tabata

1.Ακόμη κι αν είσθε γυμνασμένοι περιορίστε τα προγράμματα που βασίζονται στο πρωτόκολλο Tabata στα δύο την εβδομάδα αν είσθε κάτω των 40 ετών και στο ένα αν είσθε άνω των 40 ετών.
Ο κίνδυνος τραυματισμών είναι μεγάλος.
Γενικά αυτός ο τρόπος άσκησης απλά δεν είναι ρεαλιστικός για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνών αθλητών.

2. Τα προγράμματα αυτά είναι πολύ σύντομα και κάπου υπερτιμάται το afterburn/EPOC που τα ακολουθεί.Εννοώ την αύξηση του μεταβολισμού που ακολουθεί την εντατική άσκηση.
Προφανώς όσο σκληρή κι αν είναι η προπόνηση Tabata,είναι τόσο σύντομη που δεν μπορεί να ποντάρει κανείς στον αριθμό των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.Είναι μοιραίο να ποντάρει στην μετάκαυση/afterburn.

Πιστεύω ότι πρέπει να βρεί κανείς ένα χρυσό μέσο όρο ανάμεσα στη διάρκεια και την ένταση των προγραμμάτων άσκησης και σίγουρα αυτός ο μέσος όρος δεν είναι η άσκηση Tabata.

Προσωπικά χρησιμοποιώ χρόνους διαλειμματικής άσκησης γύρω στα 20'. Αυτός ο χρόνος μου επιτρέπει να καίω 500+ θερμίδες μέσα σε 35' συνολικής άσκησης(με προθέρμανση και αποθέρμανση) και να απολαμβάνω επίσης ένα ευπρεπές afterburn.


Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεσθε!

Χρήστος Στρογγύληςhttp://totalfitness-christos.blogspot.com/2010/01/tabata.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου