Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η Ελληνική τεχνογνωσία «πάει» στην Αγγλία

Η Ελληνική τεχνογνωσία «πάει» στην Αγγλία
Όταν πριν δύο χρόνια η ΕΟΞ έβαζε σε εφαρμογή ένα πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα ξιφασκίας για αρχάρια παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων, με την κωδική ονομασία «Νίκησε με το σπαθί σου», κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της απήχησης που θα έβρισκε αυτή η προσπάθεια. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, ότι θα τύχαινε ιδιαίτερης αναγνώρισης και προσοχής από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και, προς πάντων, ότι θα περνούσε... τα σύνορά μας (!).
Στο 2ο κιόλας χρόνο ζωής του το πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και επιμελείται με ιδιαίτερο ζήλο ο συντονιστής αγωνιστικού σχεδιασμού της ΕΟΞ (επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ) Χάρης Τσολάκης, ξεπέρασε ακόμα και τις δικές του προσδοκίες. Ποια σαφέστερη απόδειξη, άλλωστε, από το γεγονός
ότι ο τεχνικός συντονιστής της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Τζον Ματ Χέινς, έμαθε καλά λόγια γι' αυτό κι ενδιαφέρθηκε να γίνει παρουσίαση του προγράμματος «Νίκησε με το σπαθί σου», σε όλα τα επίπεδα, σε σεμινάριο της πατρίδας του, εν όψει και της αναμόρφωσης του σχετικού πλάνου ανάπτυξης του αθλήματος την προσεχή 4ετία.
Το ενδιαφέρον αυτό είναι σαφώς μια ευχάριστη έκπληξη για τον Τσολάκη, αλλά και πολύ τιμητικό για την ελληνική ξιφασκία. Η υλοποίηση του σεμιναρίου παρουσίασης του προγράμματος προβλέπεται το προσεχές διάστημα σε κοινά βολικά ημερομηνίες και για τις δύο πλευρές. Μία περίπτωση, λοιπόν, είναι να πραγματοποιηθεί τις μέρες που φιλοξενούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης «Ακρόπολις» (τέλη Απριλίου) και η άλλη στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που προσφέρεται και καλύτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγνώριση της επιτυχημένης λειτουργίας (για 2η χρονιά) του αναπτυξιακού προγράμματος «Νίκησε με το σπαθί σου», με ουσιαστική στήριξη από την «Ολυμπιακή Αλληλεγγύη» και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξιφασκίας, οφείλεται και στην έντονη κοινωνική του διάσταση. Χαρακτηριστικό θεωρείται, μάλιστα, ότι σε πρόσφατη σχετική παρουσίαση, ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής περιέλαβε το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα στα πρότυπα που ξεχώρισαν, μαζί με εκείνα της ενόργανης γυμναστικής και της κωπηλασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου