Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Βρέθηκε ο δολοφόνος του Bruce Lee.



Εισαγωγή

Από τότε που οι ταινίες του «Μικρού Δράκου» βγήκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε όλο τον πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν ξαφνικά σε επαφή με τη μαγεία των πολεμικών τεχνών, ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να κάνουν κάποια πολεμική τέχνη: ένα από αυτά «τα θύματα» του «πυρετού του Μπρους Λι» μάλιστα είμαι και εγώ! Ένα ζήτημα που εδώ και 35 χρόνια σχεδόν απασχολεί την διεθνή κοινότητα των πολεμικών τεχνών, είναι: «Ποιες είναι οι ακριβείς αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο του Μπρους Λι το 1973 σε ηλικία μόλις 32 ετών;». Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να βρούμε την απάντηση στο καίριο ερώτημα: «Ποιος σκότωσε τον Μπρους Λι;».


Τα γεγονότα

Από το 1971 όταν γύριζε σε πολύ δύσκολες συνθήκες την ταινία «The Big Boss» στην ζούγκλα της Ταιλάνδης, μέχρι το τέλος των γυρισμάτων του «Enter the Dragon», ο Μπρους συνεχώς βρισκόταν σε επαγρύπνηση, πιέζοντας τον εαυτό του σωματικά και ψυχικά στα απόλυτα όρια της αντοχής του. Ο ίδιος είχε χάσει πάνω από 8 κιλά σε αυτό το διάστημα και όλο και πιο πολύ τα σημάδια της εξάντλησης άρχισαν να φαίνονται. Ενώ ήταν ακόμη εξαντλημένος από τα γυρίσματα αλλά αγιάτρευτα τελειομανής, ο Μπρους περνούσε μέρες ολόκληρες σε ένα μικρό στούντιο για το μοντάζ και το σπικάζ της ταινίας «Enter the Dragon». Το Χονκ Κονγκ έχει ένα πολύ υγρό και ζεστό κλίμα, αλλά τα παλιά κλιματιστικά στο στούντιο ήταν κλειστά για να μην ακούγεται ο θόρυβός τους στην εγγραφή των διαλόγων. Στις 10 Μαίου του 1973 ο Bruce ενώ βρισκόταν για άλλη μια μέρα στο στούντιο, αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και πήγε στην τουαλέτα να φρεσκαριστεί, όπου κυριολεκτικά κατέρρευσε. Όταν οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αργούσε να γυρίσει, πήγαν και τον βρήκαν στο πάτωμα σχεδόν αναίσθητο, χλωμό και καταιδρωμένο. Ο Μπρους έκανε συνεχώς εμετό και ήταν ανήμπορος να αναπνεύσει κανονικά. Τον πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο, όπου βρέθηκε υγρό στο κρανίο του Μπρους, το οποίο πίεζε τον εγκέφαλο. Το συμβάν αυτό κατατρόμαξε τον Μπρους, ο οποίος μαζί με την Λίντα αμέσως ταξίδεψαν στην Αμερική για να υποβληθεί ο «μικρός δράκος» σε εξονυχιστικές εξετάσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων και λεπτομερών εγκεφαλογραφημάτων. Μετά από 4 ημέρες οι γιατροί δεν βρήκαν τίποτα το αφύσικο και ο Μπρους πήρε το εξιτήριο. Χαρούμενοι ο Μπρους και η Λίντα επέστρεψαν στο Χονκ Κονγκ, για να συνεχίσουν τα γυρίσματα στο «Game of Death».
Εν τω μεταξύ πυκνά σύννεφα είχαν εμφανιστεί στη σχέση του Μπρους με τον Ράιμοντ Σόου. Τα προβλήματα χειροτέρεψαν όταν ο Μπρους υποψιάστηκε ότι ο συνεταίρος του στην εταιρία παραγωγής «Κονκόρντ», δεν του παρουσίαζε τα σωστά λογιστικά και οικονομικά στοιχεία των εσόδων των ταινιών του. Για να πρεσάρει τον Σόου, ο Μπρους έκανε μια σειρά από δοκιμαστικές φωτογραφίες στο στούντιο του μεγάλου ανταγωνιστή του Σόου, των Σάου Μπράδερς για μια ταινία όπου θα έπαιζε τον «Nin Kang Yiu», έναν ιστορικό Κινέζο μαχητή και ήρωα. Στις 20 Ιουλίου του 1973 ο Μπρους και ο Ράιμοντ Σόου συναντήθηκαν στο σπίτι της Κινέζας ηθοποιού Μπέτι Τινγκ Πάι, για να συζητήσουν για το «Game of Death». Η συζήτηση δεν πήγε μακριά αφού ο Μπρους είχε ένα έντονο πονοκέφαλο κι έτσι ο Σόου αποχώρησε. Η Τινγκ Πάι του έδωσε ένα χάπι και ο Μπρους πήγε λίγο να ξαπλώσει. Όταν η Κινέζα ηθοποιός μετά από ώρα προσπάθησε να ξυπνήσει τον Μπρους, ο «μικρός δράκος» δεν ανταποκρινόταν. Πανικόβλητη η Τινγκ Πάι κάλεσε τον Ράιμοντ Σόου, ο οποίος κανόνισε τη μεταφορά του Μπρους, αναίσθητου πλέον, σε νοσοκομείο όπου κατά την άφιξή του διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η ιατροδικαστική εξέταση ανέφερε ως πιο πιθανή αιτία του θανάτου μια αλλεργική αντίδραση στο παυσίπονο Eguagesic. O εγκέφαλος του Μπρους βρέθηκε να είναι πρησμένος λόγω συσσώρευσης υγρών στην ενδοκρανιακή χώρα. Πέντε μέρες αργότερα έγινε η δημόσια κηδεία του, η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χονκ Κονγκ και την επομένη η σωρός του Μπρους ταξίδεψε στην Αμερική στην πόλη Σιάτλ, όπου είχε γνωριστεί με την Λίντα και όπου είχε ζήσει τις πιο ευτυχισμένες ίσως στιγμές της ζωής του. Σήμερα ο τάφος του Μπρους βρίσκεται στο κοιμητήριο «Λέικ Βιού» στην πόλη Σιάτλ. Ένα μήνα μετά τον θάνατό του έγινε η πρεμιέρα του «Enter the Dragon», σημειώνοντας συνολικά έσοδα πάνω από 200.000.000 δολάρια καθιστώντας την, την πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου με βάση τη σχέση κόστους (μόλις 600.000 δολάρια) και κερδών.

Το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν

Η επίσημη ιατρική εκδοχή της εποχής για τον πρόωρο θάνατο του Μπρους Λι, αναφέρει ότι ο εγκέφαλος του Μπρους βρέθηκε πρησμένος λόγω υγρών στο κρανίο, που προκλήθηκε από μια υπερευαισθησία στο παυσίπονο Eguagesic που του δόθηκε από την Μπέτι Τινγκ Πει. Κανένας όμως γιατρός δεν μπορούσε με βεβαιότητα να εξηγήσει την αιτία που προκάλεσε αυτή τη συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλο του «Μικρού Δράκου». Φυσικό επακόλουθο αυτής της αβεβαιότητας ήταν αμέσως μετά τον θάνατο του «Μικρού Δράκου» να οργιάζουν διάφορες φήμες γύρω από την αιτία του θανάτου του. Οι θεωρίες αυτές αναφέρονται στα κακά πνεύματα «Όνι» που σκότωσαν τον ίδιο τον Μπρους και αργότερα και τον γιο του Μπράντον, αφού και οι δύο ήταν καταραμένοι από τη γέννησή τους. Υπήρχε και η θεωρία ότι ο Μπρους σκοτώθηκε από ένα θανατηφόρο χτύπημα «Ντιμ Μακ», επειδή είχε αποκαλύψει τα μυστικά των κινέζικων πολεμικών τεχνών στους δυτικούς. Επίσης σενάρια όπως από δηλητηριασμό και θάνατο από υπερευαισθησία και κατάχρηση ναρκωτικών ήταν ευρέως διαδεδομένα.

Δηλητηριασμος από αλλεργική αντίδραση σε χασίς

Ο φημισμένος νευρολόγος Πίτερ Βου, που εξέτασε και φρόντισε τον Μπρους στο νοσοκομείο κατά την πρώτη του κρίση στις 10 Μαίου, όπου διαπιστώθηκε μια ήπια μορφή πρηξίματος του εγκεφάλου λόγω συσσώρευσης υγρών στην ενδοκρανιακή χώρα, βρήκε στο στομάχι του Μπρους μια σημαντική ποσότητα χασίς (ινδική κάναβι). Ο γιατρός Βου ισχυρίζεται ότι ο «Μικρός Δράκος» μάλλον ήταν υπερευαίσθητος σε κάποια ουσία, η οποία υπάρχει στο χασίς, «τα αλκαλοειδή» και ότι η ίδια αυτή ευαισθησία προκάλεσε και τον θάνατό του δύο μήνες αργότερα. Ο δρ. Βου του παραχώρησε το φάρμακο Μανιτόλ, που λειτούργησε θαυμάσια και ο Μπρους γρήγορα ανέκαμψε αν και χρειάστηκαν αρκετές μέρες για να μπορέσει να ξαναμιλήσει. Το φάρμακο όμως που δόθηκε στον Μπρους στις 10 Μαίου σπανίως χορηγείται για φούσκωμα του εγκεφάλου. Στην ουσία πρόκειται για ένα διουρητικό, που χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας βαρβιτουρικών και για να αποβάλλονται πιθανές επικίνδυνες ποσότητες χχχχχ από το σώμα, οι οποίες λόγω μιας μορφής δηλητηριασμού μπορεί να έχουν συσσωρευθεί στο συκώτι. Αυτή η συσσώρευση χχχχχ κατά τον γιατρό Βου προκάλεσε με τη σειρά του τη συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλο του Μπρους και γι αυτό του δόθηκε το «Μανιτόλ». Η θεωρία αυτή αν και πειστική αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι ο ιατρικός δικαστής μετά το τραγικό συμβάν στις 20 Ιουλίου, δεν βρήκε παρά ελάχιστες ποσότητες χασίς στο στομάχι του Μπρους. Ένας παγκοσμίου φήμης ιατρικός δικαστής επ΄ ονόματι Ρόναλντ Τιαρέ που τον εξέτασε, δήλωσε μάλιστα τότε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο ο Μπρους να είχε πεθάνει από υπερευαισθησία σε χασίς. Ο δρ. Ντόναλντ Λάνγκφορντ, ο οικογενειακός γιατρός του Μπρους Λι στο Χονκ Κογκ, παρ΄ όλα αυτά υποστήριξε την εποχή εκείνη την άποψη του δρ. Βου περί υπερευαισθησίας σε ινδική κάναβι. Ο Λάνγκφορντ ανέφερε ότι ο Μπρους είχε ένα υπερβολικά χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα του: λιγότερο από 1%. Ο Μπρους που ήταν 1.68 μ. με το άκρως μυικό σώμα του ζύγιζε μόνο 62 κιλά και γι αυτό κατά τον γιατρό Λάνγκφορντ είχε αποκτήσει μια υπερευαισθησία σε φάρμακα και άλλες ουσίες.

Ακραία αφυδάτωση

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η αιτία του θανάτου του Μπρους ήταν ακραία αφυδάτωση. Είναι γεγονός ότι ο «Μικρός Δράκος» σχεδόν δεν έπινε νερό, αλλά μεγάλες ποσότητες ενός κινέζικου ποτού που έμοιαζε με γάλα, με το όνομα «Βει Τα Νάι» και που παράγεται από το στύψιμο του Ντου Γιανγκ. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η έλλειψη υγρών στο σώμα του Μπρους προκάλεσε μια «εσωτερική» δηλητηρίαση που στάθηκε μοιραία για τον «Μικρό Δράκο».

Δηλητηριασμός

Η χορήγηση του φαρμάκου «Μανιτόλ» κάνει τον αδελφό του Μπρους, τον Ρόμπερτ Λι να είναι βέβαιος ότι ο «Μικρός Δράκος» δηλητηριάστηκε. Ο γνωστός δάσκαλος και φίλος του Μπρους Λι, Ουίλιαμ Σουένγκ σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν τρία χρόνια άφησε να εννοηθεί ότι κατά την άποψή του ο Μπρους πράγματι δηλητηριάστηκε και μάλιστα από (ή μέσω) του εμπορικού συνεταίρου του, Ράιμοντ Σόου. Άλλος ύποπτος για τον δηλητηριασμό του Μπρους είναι το οργανωμένο έγκλημα του Χονκ Κογκ, οι λεγόμενοι «Τριάδες». Την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες φαινόμενο, οι αστέρες του κινηματογράφου του Χονκ Κογκ να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην κινέζικη μαφία για «προστασία». Ο Μπρους είχε αρνηθεί επίμονα από την αρχή να υποκύψει στις πιέσεις τους και αυτό φυσικά ήταν ένα πολύ κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους, που χρειάζονταν μια παραδειγματική τιμωρία….

Αυτοκαταστροφή από αναβολικά

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τομ Μπέικερ, πρώην μαθητής του Μπρους και πρώην σύζυγος της Λίντα Λι, στο βιβλίο του «Unsettled Matters the life and death of Bruce Lee», ανέφερε ότι ο Μπρους έπαιρνε συνεχώς κορτιζόνη για τον πόνο στη μέση του, χασίς για χαλάρωση και από την δεκαετία του ΄60 επίσης συστηματικά χρησιμοποιούσε αναβολικά για την ανάπτυξη του μυικού του συστήματος. Το τελευταίο, κατά τον Μπέικερ, κατέστρεψε τον Μπρους σωματικά και ψυχικά, αφού κατά την άποψή του προκάλεσε μια ακραία έλλειψη αδρεναλίνης που ήταν η βαθύτατη αιτία του θανάτου του μικρού δράκου.

Επιληπτικός

Πρόσφατα ο γιατρός Τζέημς Φάιταινς από το Σικάγο έφερε στο φως μια νέα και πολύ πειστική θεωρία περί της αιτίας του θανάτου του Μπρους Λι, το Σάντεπ. Ο ξαφνικός μη αναμενόμενος θάνατος από επιληψία (sudden unexpected death in epilepsy: SUDEP) δεν ήταν γνωστός στην ιατρική επιστήμη μέχρι το 1995. Το Σάντεπ (Sudep) προκαλεί ένα ειδος εγκεφαλικού και σκοτώνει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 500 άνδρες το χρόνο. Φυσικά πρέπει κανείς να είναι επιληπτικός για να το πάθει, αλλά ακόμη και μια πολύ ήπια μορφή επιληψίας που μπορεί να μην έχει διαγνωσθεί, μπορεί να προκαλέσει Σάντεπ.

Συμπέρασμα

Το αδύνατο σημείο στην επίσημη εκδοχή είναι το γεγονός ότι στις 10 Μαίου, που είχε πάθει το ίδιο ακριβώς δύο μήνες πριν το μοιραίο, ο «Μικρός Δράκος» δεν είχε πάρει το Eguestic. Αντιθέτως και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκε χασίς στο στομάχι του και στις δύο περιπτώσεις μαζί του υπήρχε ο Ράιμοντ Σόου. Ας αναλύσουμε λοιπόν πρώτον το σενάριο δηλητηριασμού από τον Σόου. Είναι γεγονός ότι η σχέση μεταξύ των δύο συνεταίρων είχε χειροτερέψει πολύ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από άλλους ηθοποιούς που στα γυρίσματα του «Enter the Dragon» τους έβλεπαν να μαλώνουν συνεχώς. Υπάρχει και ένα γράμμα που έγραψε ο Μπρους στον μεγαλύτερο εχθρό του Σόου, τον Ραν Ραν Σάου, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής ταινιών του Χονκ Κογκ, όπου ο ίδιος επιβεβαιώνει πως θα είναι διαθέσιμος για τα γυρίσματα μιας ταινίας για τους Σάου Μπράδερς στην περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο του 1973. Κατά το 1973, ο Μπρους επίσης λάμβανε συχνά σενάρια από τους Γουάρνερ Μπρος, για τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας για αυτούς (μετά το «Enter the Dragon»). Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται επίσης ότι ο Μπρους και ο Ράιμοντ Σόου είχαν μαλώσει άγρια μόλις λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες στην κοινή τους εταιρία παραγωγής «Κονκόρντ». Ο ίδιος ο Τζάκι Τσαν, που δούλεψε ως κασκαντέρ στην ταινία «Enter the Dragon», επιβεβαιώνει επίσης ότι ο Μπρους του είχε εκμυστηρευθεί ότι ήθελε να επιστρέψει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ιδρύσει εκεί την δική του εταιρία. Άραγε ο Ράιμοντ Σάου, βλέποντας το τέλος της «χρυσής» συνεργασίας του με τον Μπρους Λι να πλησιάζει και φοβούμενος την περαιτέρω ανακάλυψη οικονομικών καταχρήσεων εις βάρος του εμπορικού του παρτενέρ, αποφάσισε να τον σιωπήσει για πάντα;Θα μου πείτε πώς είναι δυνατόν ο δηλητηριασμός να είναι η αιτία θανάτου του Μπρους, αφού ο ιατροδικαστής δεν βρήκε τίποτα στην νεκροψία; Oπαδοί της θεωρίας αυτής σπεύδουν να τονίσουν ότι στο Χονκ Κογκ την δεκαετία του ’70 η διαφθορά ζούσε και βασίλευε και ότι με το κατάλληλο χρηματικό ποσόν, πολλοί θα ήταν διατεθειμένοι να αλλοιώσουν ή να πλαστογραφήσουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων. Επίσης τονίζουν ότι υπάρχει μια πλειάδα από θανατηφόρα κινέζικα φυτά που δεν αφήνουν τα παραμικρά ίχνη.Η ηθοποιός Μπέτι Τινγκ Πάι πράγματι υπήρξε ερωμένη του Μπρους, κάτι που αδιάψευστα επιβεβαιώθηκε και από γείτονες αλλά και από φίλους της. Η ίδια μάλιστα πρωταγωνιστούσε το 1976 σε μια ταινία με τίτλο «Μπρους εντ Άι», μια ταινία με πολλές τολμηρές ερωτικές σκηνές. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Μπρους ήθελε να διακόψει την εξωσυζυγική αυτή σχέση εδώ και αρκετό καιρό. Ύστερα από ένα σύντομο χωρισμό οι δύο τελικά τα ξαναφτιάξανε, λόγω μιας απόπειρας αυτοκτονίας που έφερε τη νεαρή ηθοποιό στο νοσοκομείο. Γνωρίζοντας τα σχέδια του Μπρους να την εγκαταλείψει και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο, η τρελά ερωτευμένη Τινγκ Πάι να υπήρξε συνεργός του Σόου στον δηλητηριασμό του «Μικρού Δράκου».
http://www.mavrizoni.gr/emag/martial-arts/brucelee/%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-bruce-lee/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου